Een nieuwe lente, een nieuw geluid [1]

Gerry verhalenbedrijf goes podcast. Dit weekend de eerste vier aflevering afgemonteerd, nu is het zaak de afleveringen zo goed mogelijk in de etalage te zetten op mijn website. Transitie van tekst en beeld naar geluid en beeld, en natuurlijk ook nog tekst.

Zes jaar geleden belandde ik bij lokale zender Sleutelstad 93.7 FM in de wereld van de radio. Sleutelstad zocht redacteuren en presentatoren voor een dagelijks nieuwsprogramma. Ik schatte mezelf niet in als gezegend met een radiostem, maar meewerken achter de schermen leek me wel wat.

Zo is het begonnen. Aangestoken door het tomeloze enthousiasme waarin ik werd ondergedompeld ging ik interviewen met microfoon en opname-apparaat en daarna ook zelf live presenteren. Hoogtepunt was hetĀ Gesprek071-interview met toenmalig minister Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz-Verhagen. Drie uur lang, live op zondagavond van 21.00 tot middernacht. Zo tof dat ze dat deed. Ik denk niet dat ze vooraf geweten heeft of dit mijn eerste interview langer dan 10 minuten was.

Ik was verkocht. Bijna 25 jaar na mijn afstuderen aan de school voor de Journalistiek, waar ik alles deed – dagblad, tijdschrift, fotografie en televisie – behalve radio. Vanwege het ontbreken van een echte radiostem. Maar drie dagen na die goede ervaring met Gesprek071 verhuisde ik naar Houston, Texas, en daarmee leek het radio-avontuur in de kiem gesmoord. Want wie zit er nu te wachten op een radio-medewerker met een vet Nederlands accent.

Het lukte toch bij KPFT 90.1 FM. Wat een geweldige tijd heb ik daar gehad en zoveel geleerd. Allemaal vrijwilligers die dag en nacht live radio maken met steun van hun luisteraars. Geen commercials, geen overheidssubsidie.

Sinds zomer 2017 weer terug in Nederland en in Leiden. Ook weer terug bij Sleutelstad.nl en begonnen met podcasten. Een dag cursus gevolgd bij Lijn14 en verder zelf aan de gang met mijn kleine recorder. Een nieuw avontuur.

– wordt vervolgd.